Q1. Identify the normally radioactive material in the following list. Q1. Identify the normally radioactive material in the following list.
(A) Plutonium (A) Plutonium
(B) Germanium (B) Germanium
(C) Osmium (C) Osmium
(D) Cadmium (D) Cadmium
Answer: (A) Plutonium Answer: (A) Plutonium
Plutonium is the only radioactive element in the list.
Plutonium is a radioactive, silvery-gray, metallic element with the symbol Pu and atomic number 94. It has a high surface tension and viscosity compared to other metals, and tarnishes when exposed to air. Plutonium is created in a reactor when uranium atoms absorb neutrons, and is a by-product of nuclear power plants. It is the main fuel in fast neutron reactors, and more than one-third of the energy produced in most nuclear power plants comes from plutonium. Plutonium has five common isotopes, each with a different half-life, which is the time it takes to lose half of its radioactivityPlutonium is the only radioactive element in the list.
Plutonium is a radioactive, silvery-gray, metallic element with the symbol Pu and atomic number 94. It has a high surface tension and viscosity compared to other metals, and tarnishes when exposed to air. Plutonium is created in a reactor when uranium atoms absorb neutrons, and is a by-product of nuclear power plants. It is the main fuel in fast neutron reactors, and more than one-third of the energy produced in most nuclear power plants comes from plutonium. Plutonium has five common isotopes, each with a different half-life, which is the time it takes to lose half of its radioactivity
Q2. Sound waves can't travel through Q2. Sound waves can't travel through
(A) Water (A) Water
(B) Air (B) Air
(C) Steel (C) Steel
(D) Vaccum (D) Vaccum
Answer: (D) Vaccum Answer: (D) Vaccum
Sound waves cannot travel in a vacuum. It can travel only through a material medium. e.g., solids, liquids and gases.Sound waves cannot travel in a vacuum. It can travel only through a material medium. e.g., solids, liquids and gases.
Q3. The moon is an example of which type of object? Q3. The moon is an example of which type of object?
(A) Transparent (A) Transparent
(B) Translucent (B) Translucent
(C) Luminous (C) Luminous
(D) Non Luminous (D) Non Luminous
Answer: (D) Non Luminous Answer: (D) Non Luminous
Non Luminous
Moon is non-luminous. It do not produce light, it shines by reflecting the sunlight falling on it.Non Luminous
Moon is non-luminous. It do not produce light, it shines by reflecting the sunlight falling on it.
Q4. What is the audible range of frequencies for normal human ears? Q4. What is the audible range of frequencies for normal human ears?
(A) 20 Hz to 2000 Hz (A) 20 Hz to 2000 Hz
(B) 20 Hz to 20,000 Hz (B) 20 Hz to 20,000 Hz
(C) 200 Hz to 2000 Hz (C) 200 Hz to 2000 Hz
(D) 200 Hz to 20,000 Hz (D) 200 Hz to 20,000 Hz
Answer: (B) 20 Hz to 20,000 Hz Answer: (B) 20 Hz to 20,000 Hz
The audible range of an average human ear lies between 20 Hz to 20,000 Hz. Humans cannot hear sounds having frequency less than 20 Hz and greater than 20,000 Hz.The audible range of an average human ear lies between 20 Hz to 20,000 Hz. Humans cannot hear sounds having frequency less than 20 Hz and greater than 20,000 Hz.
Q7. The weight of an object on the moon is equal to ___ of its weight on the earth. Q7. The weight of an object on the moon is equal to ___ of its weight on the earth.
(A) 1/3 (A) 1/3
(B) 1/4 (B) 1/4
(C) 1/5 (C) 1/5
(D) 1/6 (D) 1/6
Answer: (D) 1/6 Answer: (D) 1/6
1/6th
The moon's gravitational force is only about 16.6 % of Earth's gravity which means an object would weigh six times less on the moon than they do on Earth.1/6th
The moon's gravitational force is only about 16.6 % of Earth's gravity which means an object would weigh six times less on the moon than they do on Earth.
Q8. The science concerned with the properties of sound. Q8. The science concerned with the properties of sound.
What is one word substitution of the phrase?
What is one word substitution of the phrase?
(A) Acrobatics (A) Acrobatics
(B) Acoustics (B) Acoustics
(C) Geology (C) Geology
(D) Pedagogy (D) Pedagogy
Answer: (B) Acoustics Answer: (B) Acoustics
Substitute Word: Acoustics.
Acoustics deals with the generation, propagation, reception, and control of sound waves.Substitute Word: Acoustics.
Acoustics deals with the generation, propagation, reception, and control of sound waves.
Q9. How many times the Jupiter is bigger than the Earth by diameter? Q9. How many times the Jupiter is bigger than the Earth by diameter?
(A) 8 (A) 8
(B) 9 (B) 9
(C) 10 (C) 10
(D) 11 (D) 11
Answer: (D) 11 Answer: (D) 11
11
With a radius of 43,440.7 miles (69,911 kilometers), Jupiter is 11 times wider than Earth.11
With a radius of 43,440.7 miles (69,911 kilometers), Jupiter is 11 times wider than Earth.
Q10. The science dealing with X-rays and other high-energy radiation, especially for the diagnosis and treatment of disease. Q10. The science dealing with X-rays and other high-energy radiation, especially for the diagnosis and treatment of disease.
What is one word substitution of the phrase?
What is one word substitution of the phrase?
(A) nephrology (A) nephrology
(B) neurology (B) neurology
(C) pathology (C) pathology
(D) radiology (D) radiology
Answer: (D) radiology Answer: (D) radiology
Substitute Word: radiology.
Radiology encompasses the medical use of imaging techniques such as X-rays, CT scans, MRI scans, Ultrasound, etc.Substitute Word: radiology.
Radiology encompasses the medical use of imaging techniques such as X-rays, CT scans, MRI scans, Ultrasound, etc.