Q1. Reserve Bank of India owned currency note printing presses are in which cities? Q1. Reserve Bank of India owned currency note printing presses are in which cities?
(A) Nasik and Dewas (A) Nasik and Dewas
(B) Nasik and Salboni (B) Nasik and Salboni
(C) Dewas and Salboni (C) Dewas and Salboni
(D) Mysore and Salboni (D) Mysore and Salboni
Answer: (D) Mysore and Salboni Answer: (D) Mysore and Salboni
Mysore and Salboni
The Department of Currency Management receives notes from four currency note printing presses.
Two of the currency note printing presses are owned by the Government of India and two are owned by the Reserve Bank, through its wholly owned subsidiary, the Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Ltd. (BRBNML).
The government owned presses are at Nasik (Western India) and Dewas (Central India). The other two presses are at Mysore (Southern India) and Salboni (Eastern India).
Coins are minted in four mints owned by the Government of India. The mints are located at Mumbai, Hyderabad, Calcutta and Noida.Mysore and Salboni
The Department of Currency Management receives notes from four currency note printing presses.
Two of the currency note printing presses are owned by the Government of India and two are owned by the Reserve Bank, through its wholly owned subsidiary, the Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Ltd. (BRBNML).
The government owned presses are at Nasik (Western India) and Dewas (Central India). The other two presses are at Mysore (Southern India) and Salboni (Eastern India).
Coins are minted in four mints owned by the Government of India. The mints are located at Mumbai, Hyderabad, Calcutta and Noida.
Q1. What is the synonym of Zest? Q1. What is the synonym of Zest?
(A) Indifferent (A) Indifferent
(B) Detachment (B) Detachment
(C) Unconcern (C) Unconcern
(D) Enthusiasm (D) Enthusiasm
Answer: (D) Enthusiasm Answer: (D) Enthusiasm
Meaning: It describes a feeling of great excitement, eagerness, and enjoyment. Also the zest is the colorful outer layer of fruits like lemons, oranges, and limes.
Synonyms: Enthusiasm, Eagerness, Energy.
Example Sentences:
> She approached her work with great zest.
> Add a pinch of lemon zest to the cake batter.Meaning: It describes a feeling of great excitement, eagerness, and enjoyment. Also the zest is the colorful outer layer of fruits like lemons, oranges, and limes.
Synonyms: Enthusiasm, Eagerness, Energy.
Example Sentences:
> She approached her work with great zest.
> Add a pinch of lemon zest to the cake batter.
Q2. Burmese invaded Assam for the first time in? Q2. Burmese invaded Assam for the first time in?
(A) 1817 (A) 1817
(B) 1820 (B) 1820
(C) 1819 (C) 1819
(D) 1818 (D) 1818
Answer: (A) 1817 Answer: (A) 1817
The Burmese first invaded Assam in January 1817.
The first battle took place on March 27, 1817, at Ghiladhari. The Burmese monarch sent an expeditionary force led by General Bhamo and Badan Chandra Borpukhan. The Assamese army was led by Daman Gogoi, Haw Bora, and Jama Khan. The Burmese force of 16,000 defeated the Assamese force in the Battle of Ghiladhari.The Burmese first invaded Assam in January 1817.
The first battle took place on March 27, 1817, at Ghiladhari. The Burmese monarch sent an expeditionary force led by General Bhamo and Badan Chandra Borpukhan. The Assamese army was led by Daman Gogoi, Haw Bora, and Jama Khan. The Burmese force of 16,000 defeated the Assamese force in the Battle of Ghiladhari.
Q3. In which district is the Sualkuchi town located in Assam, famous for silk weaving? Q3. In which district is the Sualkuchi town located in Assam, famous for silk weaving?
(A) Nalbari (A) Nalbari
(B) Kamrup (B) Kamrup
(C) Kamrup Metropolitan (C) Kamrup Metropolitan
(D) Barpeta (D) Barpeta
Answer: (B) Kamrup Answer: (B) Kamrup
Sualkuchi is a town in the Kamrup district of Assam, India. It is renowned for its centuries-old tradition of silk weaving, particularly of Muga silk.Sualkuchi is a town in the Kamrup district of Assam, India. It is renowned for its centuries-old tradition of silk weaving, particularly of Muga silk.
Q4. The headquarter of North East Frontier Railway is located in? Q4. The headquarter of North East Frontier Railway is located in?
(A) Tezpur (A) Tezpur
(B) Kahima (B) Kahima
(C) Maligaon (C) Maligaon
(D) Shillong (D) Shillong
Answer: (C) Maligaon Answer: (C) Maligaon
The headquarters of the Northeast Frontier Railway (NFR) is located in Maligaon, Guwahati, Assam. The NFR is one of the 18 railway zones of the Indian Railways. It is responsible for the operation and expansion of the rail network in the Northeastern states and some districts of eastern Bihar and northern West Bengal.The headquarters of the Northeast Frontier Railway (NFR) is located in Maligaon, Guwahati, Assam. The NFR is one of the 18 railway zones of the Indian Railways. It is responsible for the operation and expansion of the rail network in the Northeastern states and some districts of eastern Bihar and northern West Bengal.
Q7. What is the term for the process by which the universe became transparent to light, approximately 380,000 years after the Big Bang? Q7. What is the term for the process by which the universe became transparent to light, approximately 380,000 years after the Big Bang?
(A) Cosmic inflation (A) Cosmic inflation
(B) Dark matter formation (B) Dark matter formation
Recombination marks the point when the universe had cooled enough for electrons and protons to combine into neutral atoms, allowing photons to travel freely through space without being scattered by charged particles. This event, also known as the "era of recombination," occurred about 380,000 years after the Big Bang.Recombination marks the point when the universe had cooled enough for electrons and protons to combine into neutral atoms, allowing photons to travel freely through space without being scattered by charged particles. This event, also known as the "era of recombination," occurred about 380,000 years after the Big Bang.
Q8. Which community observes Boisago? Q8. Which community observes Boisago?
(A) The Misings (A) The Misings
(B) The Karbis (B) The Karbis
(C) The Rabhas (C) The Rabhas
(D) The Bodos (D) The Bodos
Answer: (D) The Bodos Answer: (D) The Bodos
Boisago is the most important and vibrant festival of the Bodo community, an indigenous group of Assam, India. It marks their new year and is celebrated with great enthusiasm, featuring traditional music, dance (Bagurumba), and feasting.Boisago is the most important and vibrant festival of the Bodo community, an indigenous group of Assam, India. It marks their new year and is celebrated with great enthusiasm, featuring traditional music, dance (Bagurumba), and feasting.
Q9. How many fundamental rights are there in the Indian Constitution? Q9. How many fundamental rights are there in the Indian Constitution?
(A) 6 (A) 6
(B) 7 (B) 7
(C) 5 (C) 5
(D) 8 (D) 8
Answer: (A) 6 Answer: (A) 6
The six fundamental rights of Indian constitution are-Right to Equality, Right to Freedom, Right against Exploitation, Right to Freedom of Religion, Cultural and Educational Rights, and Right to Constitutional Remedies.
The 44th amendment of the Indian Constitution removed the Right to Property in 1978.The six fundamental rights of Indian constitution are-Right to Equality, Right to Freedom, Right against Exploitation, Right to Freedom of Religion, Cultural and Educational Rights, and Right to Constitutional Remedies.
The 44th amendment of the Indian Constitution removed the Right to Property in 1978.
Q10. What is a group of pigs called? Q10. What is a group of pigs called?
(A) herd (A) herd
(B) litter (B) litter
(C) drove (C) drove
(D) gaggle (D) gaggle
Answer: (C) drove Answer: (C) drove
The term "drove" is the collective noun used for pigs. It likely refers to the way pigs are often driven or moved together in groups.
A group of pigs also known as drift, parcel, passel, sounder, and team.The term "drove" is the collective noun used for pigs. It likely refers to the way pigs are often driven or moved together in groups.
A group of pigs also known as drift, parcel, passel, sounder, and team.