Q1. What is the smallest unit of data in a computer? Q1. What is the smallest unit of data in a computer?
(A) Byte (A) Byte
(B) Bit (B) Bit
(C) KB (C) KB
(D) MB (D) MB
Answer: (B) Bit Answer: (B) Bit
Bit (Binary Digit)
Bit is the smallest unit of data in a computer.
In bynary units of measurement - 4 Bit = 1 Nibble; 8 Bit = 1 Byte; 1024 Byte = 1 Kibibyte (KiB); 1024 Kibibyte = 1 Mebibyte (MiB); 1024 Mebibyte = Gibibyte (GiB); 1024 Gibibyte = 1 Tebibyte (TiB); 1024 Tebibyte = 1 Pebibyte (PiB); and so on.
In decimal units of measurement - 1000 Byte = 1 Kilobyte (KB); 1000 Kilobyte = 1 Megabyte (MB); 1000 Megabyte = Gigabyte (GB); 1000 Gigabyte = 1 Terabyte (TB); 1000 Terabyte = 1 Petabyte (PB); and so on.Bit (Binary Digit)
Bit is the smallest unit of data in a computer.
In bynary units of measurement - 4 Bit = 1 Nibble; 8 Bit = 1 Byte; 1024 Byte = 1 Kibibyte (KiB); 1024 Kibibyte = 1 Mebibyte (MiB); 1024 Mebibyte = Gibibyte (GiB); 1024 Gibibyte = 1 Tebibyte (TiB); 1024 Tebibyte = 1 Pebibyte (PiB); and so on.
In decimal units of measurement - 1000 Byte = 1 Kilobyte (KB); 1000 Kilobyte = 1 Megabyte (MB); 1000 Megabyte = Gigabyte (GB); 1000 Gigabyte = 1 Terabyte (TB); 1000 Terabyte = 1 Petabyte (PB); and so on.
Q1. Who was the chief architect of Indian Parliament situated in New Delhi? Q1. Who was the chief architect of Indian Parliament situated in New Delhi?
(A) Sir John Archer and Sir Edward Batley (A) Sir John Archer and Sir Edward Batley
(B) Sir Claude Batley and Sir John Begg (B) Sir Claude Batley and Sir John Begg
(C) Sir Edwin Lutens and Sir Herbert Baker (C) Sir Edwin Lutens and Sir Herbert Baker
(D) Duke of Connaught (D) Duke of Connaught
Answer: (C) Sir Edwin Lutens and Sir Herbert Baker Answer: (C) Sir Edwin Lutens and Sir Herbert Baker
The building was designed by the British architects Sir Edwin Lutyens and Sir Herbert Baker in 1912–1913. The structure was built over a period of six years, starting in 1921 and culminating in 1927.The building was designed by the British architects Sir Edwin Lutyens and Sir Herbert Baker in 1912–1913. The structure was built over a period of six years, starting in 1921 and culminating in 1927.
Q2. Choose the wrongly spelt word. Q2. Choose the wrongly spelt word.
(A) Circueteous (A) Circueteous
(B) Delicious (B) Delicious
(C) Momentous (C) Momentous
(D) Courteous (D) Courteous
Answer: (A) Circueteous Answer: (A) Circueteous
The wrongly spelt word is - Circueteous.
The correctly spelt word is - circuitous.
Circuitous means (of a route or journey) not direct; roundabout.The wrongly spelt word is - Circueteous.
The correctly spelt word is - circuitous.
Circuitous means (of a route or journey) not direct; roundabout.
Q3. What is the antonym of Attractive? Q3. What is the antonym of Attractive?
(A) Charming (A) Charming
(B) Alluring (B) Alluring
(C) Appealing (C) Appealing
(D) Hideous (D) Hideous
Answer: (D) Hideous Answer: (D) Hideous
Meaning: The word "attractive" means pleasing or appealing to the senses or mind. The most direct and opposite antonym is "hideous," which means extremely ugly or repulsive.
Antonyms: Hideous, RepulsiveMeaning: The word "attractive" means pleasing or appealing to the senses or mind. The most direct and opposite antonym is "hideous," which means extremely ugly or repulsive.
Antonyms: Hideous, Repulsive
Q5. What is the synonym of Estimate? Q5. What is the synonym of Estimate?
(A) believe (A) believe
(B) discover (B) discover
(C) assess (C) assess
(D) solve (D) solve
Answer: (C) assess Answer: (C) assess
Estimate means to calculate or judge the value or number of something approximately.
synonyms: Approximate, Guess, Assess, Evaluate, Calculate, Judge, Reckon.
Example Sentences:
> I estimate that the project will take about two weeks.
> The cost of the repairs was approximately $500.Estimate means to calculate or judge the value or number of something approximately.
synonyms: Approximate, Guess, Assess, Evaluate, Calculate, Judge, Reckon.
Example Sentences:
> I estimate that the project will take about two weeks.
> The cost of the repairs was approximately $500.
Q7. Tipam, the first Ahom headquarters founded by Sukapha, is situated between Q7. Tipam, the first Ahom headquarters founded by Sukapha, is situated between
(A) Disang and Jia Bharali (A) Disang and Jia Bharali
(B) Burhi Dihing and Disang (B) Burhi Dihing and Disang
(C) Sonkosh and Rupahi (C) Sonkosh and Rupahi
(D) Rupahi and Bharali (D) Rupahi and Bharali
Answer: (B) Burhi Dihing and Disang Answer: (B) Burhi Dihing and Disang
Q8. Which of the following country has Presidential Government? Q8. Which of the following country has Presidential Government?
(A) India (A) India
(B) Pakistan (B) Pakistan
(C) America (C) America
(D) UK (D) UK
Answer: (C) America Answer: (C) America
The United States is the primary example of a presidential system of government. Other countries that follow this model include: Argentina, Brazil, Mexico, The Philippines.The United States is the primary example of a presidential system of government. Other countries that follow this model include: Argentina, Brazil, Mexico, The Philippines.
Q9. What name was Sayed Shah Milan popularly known by in Assam? Q9. What name was Sayed Shah Milan popularly known by in Assam?
(A) Muhammad (A) Muhammad
(B) Nasuriddin (B) Nasuriddin
(C) Ajan Fakir (C) Ajan Fakir
(D) Jonab (D) Jonab
Answer: (C) Ajan Fakir Answer: (C) Ajan Fakir
The Muslim Saint Shah Milan, popular known as Ajan Fakir, who had migrated from Baghdad to Assam, composed the original Zikir songs.The Muslim Saint Shah Milan, popular known as Ajan Fakir, who had migrated from Baghdad to Assam, composed the original Zikir songs.