Q1. The largest public sector undertaking in the country is? Q1. The largest public sector undertaking in the country is?
(A) Railways (A) Railways
(B) Airways (B) Airways
(C) Roadways (C) Roadways
(D) Iron and Steel Plants (D) Iron and Steel Plants
Answer: (A) Railways Answer: (A) Railways
Indian Railways is widely regarded as the largest public sector undertaking (PSU) in India. Its distinction comes not just from its significant contribution to the economy but primarily from its vast operational network, which spans across the entire country, and its status as one of the world's largest employers (with over 1.2 million employees). It is the backbone of India's transport infrastructure, facilitating both passenger and freight movement on a massive scale. While other PSUs might lead in terms of revenue (like IOCL or ONGC) or market capitalization (like SBI), Indian Railways' sheer scale of operations and human resource base makes it the single largest public sector entity.Indian Railways is widely regarded as the largest public sector undertaking (PSU) in India. Its distinction comes not just from its significant contribution to the economy but primarily from its vast operational network, which spans across the entire country, and its status as one of the world's largest employers (with over 1.2 million employees). It is the backbone of India's transport infrastructure, facilitating both passenger and freight movement on a massive scale. While other PSUs might lead in terms of revenue (like IOCL or ONGC) or market capitalization (like SBI), Indian Railways' sheer scale of operations and human resource base makes it the single largest public sector entity.
Q2. When did English forces occupied Gauhati from the Burmese? Q2. When did English forces occupied Gauhati from the Burmese?
(A) 1826 (A) 1826
(B) 1820 (B) 1820
(C) 1824 (C) 1824
(D) 1857 (D) 1857
Answer: (C) 1824 Answer: (C) 1824
The British occupied Guwahati on March 28, 1824, during the First Anglo-Burmese War. The war lasted from 1824 to 1826 and was the first of three wars between the British and Burmese empires in the 19th century.
The British captured Guwahati, Raha, and Nowgong in less than a month. The British also made administrative arrangements by October 1824.
The war resulted in parts of Burma coming under the control of the East India Company. Assam became a part of India in 1826 after the Treaty of Yandaboo.The British occupied Guwahati on March 28, 1824, during the First Anglo-Burmese War. The war lasted from 1824 to 1826 and was the first of three wars between the British and Burmese empires in the 19th century.
The British captured Guwahati, Raha, and Nowgong in less than a month. The British also made administrative arrangements by October 1824.
The war resulted in parts of Burma coming under the control of the East India Company. Assam became a part of India in 1826 after the Treaty of Yandaboo.
Q3. Which ocean is actually an extension of the Pacific, Atlantic and Indian Ocean? Q3. Which ocean is actually an extension of the Pacific, Atlantic and Indian Ocean?
The Antarctic Ocean, also known as the Southern Ocean, is an extension of the Pacific, Atlantic, and Indian Oceans. It surrounds the continent of Antarctica.The Antarctic Ocean, also known as the Southern Ocean, is an extension of the Pacific, Atlantic, and Indian Oceans. It surrounds the continent of Antarctica.
Q4. Hastividayarnava was composed by Sukumar Barkaith. He served in the court of which Ahom king? Q4. Hastividayarnava was composed by Sukumar Barkaith. He served in the court of which Ahom king?
(A) Pramatta Singha (A) Pramatta Singha
(B) Siva Singha (B) Siva Singha
(C) Sukhampha (C) Sukhampha
(D) Suklengmung (D) Suklengmung
Answer: (B) Siva Singha Answer: (B) Siva Singha
Sukumar Barkaith was a court poet during the reign of Ahom King Siva Singha. He is best known for composing the Hastividayarnava, a treatise on elephant management.Sukumar Barkaith was a court poet during the reign of Ahom King Siva Singha. He is best known for composing the Hastividayarnava, a treatise on elephant management.
Q5. Dudhwa National Park is located in which of the following
state in India? Q5. Dudhwa National Park is located in which of the following
state in India?
Q6. Which of the following Indian rulers was defeated by Mahmud Ghazni in his first attack in the year 1001 AD? Q6. Which of the following Indian rulers was defeated by Mahmud Ghazni in his first attack in the year 1001 AD?
(A) Anandpal (A) Anandpal
(B) Chandrapal (B) Chandrapal
(C) Sukhpal (C) Sukhpal
(D) Jaipal (D) Jaipal
Answer: (D) Jaipal Answer: (D) Jaipal
In 1001AD when Mohmud of Ghazni invaded India for the purpose of loot. He was attacked by the Hindu Shahi army of Jaypala, near Peshawar. Jayapala got defeated in the battle.In 1001AD when Mohmud of Ghazni invaded India for the purpose of loot. He was attacked by the Hindu Shahi army of Jaypala, near Peshawar. Jayapala got defeated in the battle.
Q7. In which year did The Project Tiger in Manas National Park commence? Q7. In which year did The Project Tiger in Manas National Park commence?
(A) 1975 (A) 1975
(B) 1972 (B) 1972
(C) 1974 (C) 1974
(D) 1973 (D) 1973
Answer: (D) 1973 Answer: (D) 1973
Manas National Park was one of the first reserves included in the tiger reserve network under Project Tiger in 1973.Manas National Park was one of the first reserves included in the tiger reserve network under Project Tiger in 1973.
Q8. LPG (Liberalization, Privatization, Globalization) Reforms of Indian Economy took place in the year? Q8. LPG (Liberalization, Privatization, Globalization) Reforms of Indian Economy took place in the year?
(A) 1987 (A) 1987
(B) 1991 (B) 1991
(C) 1993 (C) 1993
(D) 1995 (D) 1995
Answer: (B) 1991 Answer: (B) 1991
The LPG (Liberalization, Privatization, and Globalization) reforms were announced on July 24, 1991. The reforms were also known as the New Economic Policy.The LPG (Liberalization, Privatization, and Globalization) reforms were announced on July 24, 1991. The reforms were also known as the New Economic Policy.
Q9. When the National Statistics Day is observed by India? Q9. When the National Statistics Day is observed by India?
(A) 27 June (A) 27 June
(B) 28 June (B) 28 June
(C) 29 June (C) 29 June
(D) 30 June (D) 30 June
Answer: (C) 29 June Answer: (C) 29 June
29 June
In recognition to the notable contributions made by (late) Professor Prasanta Chandra Mahalanobis in the fields of statistics and economic planning, the Government of India has been celebrating his birth Anniversary, on 29th June, as “Statistics Day”.29 June
In recognition to the notable contributions made by (late) Professor Prasanta Chandra Mahalanobis in the fields of statistics and economic planning, the Government of India has been celebrating his birth Anniversary, on 29th June, as “Statistics Day”.
Q10. The Gol Gumbad (Gumbaz), the mausoleum of Muhammad Adil Shah, is located in Q10. The Gol Gumbad (Gumbaz), the mausoleum of Muhammad Adil Shah, is located in
(A) Bijapur (A) Bijapur
(B) Delhi (B) Delhi
(C) Hyderabad (C) Hyderabad
(D) Bhopal (D) Bhopal
Answer: (A) Bijapur Answer: (A) Bijapur
The Gol Gumbaz (Gumbaz), the mausoleum of Muhammad Adil Shah, is located in Bijapur, a city in Karnataka, India. It is the most famous monument in Vijayapura, and is notable for its scale and exceptionally large dome. The circular dome is the second largest in the world after St. Peter's Basilica in Rome.The Gol Gumbaz (Gumbaz), the mausoleum of Muhammad Adil Shah, is located in Bijapur, a city in Karnataka, India. It is the most famous monument in Vijayapura, and is notable for its scale and exceptionally large dome. The circular dome is the second largest in the world after St. Peter's Basilica in Rome.