Q1. The largest public sector undertaking in the country is? Q1. The largest public sector undertaking in the country is?
(A) Railways (A) Railways
(B) Airways (B) Airways
(C) Roadways (C) Roadways
(D) Iron and Steel Plants (D) Iron and Steel Plants
Answer: (A) Railways Answer: (A) Railways
Indian Railways is widely regarded as the largest public sector undertaking (PSU) in India. Its distinction comes not just from its significant contribution to the economy but primarily from its vast operational network, which spans across the entire country, and its status as one of the world's largest employers (with over 1.2 million employees). It is the backbone of India's transport infrastructure, facilitating both passenger and freight movement on a massive scale. While other PSUs might lead in terms of revenue (like IOCL or ONGC) or market capitalization (like SBI), Indian Railways' sheer scale of operations and human resource base makes it the single largest public sector entity.Indian Railways is widely regarded as the largest public sector undertaking (PSU) in India. Its distinction comes not just from its significant contribution to the economy but primarily from its vast operational network, which spans across the entire country, and its status as one of the world's largest employers (with over 1.2 million employees). It is the backbone of India's transport infrastructure, facilitating both passenger and freight movement on a massive scale. While other PSUs might lead in terms of revenue (like IOCL or ONGC) or market capitalization (like SBI), Indian Railways' sheer scale of operations and human resource base makes it the single largest public sector entity.
Q1. Attorney general of India is related to article? Q1. Attorney general of India is related to article?
(A) Article 79 (A) Article 79
(B) Article 70 (B) Article 70
(C) Article 71 (C) Article 71
(D) Article 76 (D) Article 76
Answer: (D) Article 76 Answer: (D) Article 76
The Attorney General for India is the chief legal advisor of the Government of India. The attorney general is appointed by the President of India at the instance of the Union Cabinet under Article 76(1) of the Constitution.The Attorney General for India is the chief legal advisor of the Government of India. The attorney general is appointed by the President of India at the instance of the Union Cabinet under Article 76(1) of the Constitution.
Q2. In which year was the Oil India Limited formed? Q2. In which year was the Oil India Limited formed?
(A) 1952 (A) 1952
(B) 1959 (B) 1959
(C) 1953 (C) 1953
(D) 1958 (D) 1958
Answer: (B) 1959 Answer: (B) 1959
Oil India Limited was incorporated as a private limited company on February 18, 1959.Oil India Limited was incorporated as a private limited company on February 18, 1959.
Q3. Who among the following was one of the founders of the Congress Socialist Party? Q3. Who among the following was one of the founders of the Congress Socialist Party?
(A) SK Patil (A) SK Patil
(B) Jai Prakash Narayan (B) Jai Prakash Narayan
(C) Atulya Ghosh (C) Atulya Ghosh
(D) C Natarajan Annadurai (D) C Natarajan Annadurai
Answer: (B) Jai Prakash Narayan Answer: (B) Jai Prakash Narayan
Q4. Who was known as the ‘Lion of Mysore’? Q4. Who was known as the ‘Lion of Mysore’?
(A) Adil Shah (A) Adil Shah
(B) Hyder Ali (B) Hyder Ali
(C) Krishnaraja Wodeyar (C) Krishnaraja Wodeyar
(D) Tipu Sultan (D) Tipu Sultan
Answer: (D) Tipu Sultan Answer: (D) Tipu Sultan
Tipu Sultan, the ruler of the Kingdom of Mysore, was known as the ‘Lion of Mysore’ for his fierce resistance against the British East India Company. He was a skilled military leader and fought several Anglo-Mysore wars.Tipu Sultan, the ruler of the Kingdom of Mysore, was known as the ‘Lion of Mysore’ for his fierce resistance against the British East India Company. He was a skilled military leader and fought several Anglo-Mysore wars.
Q5. The Numaligarh Refinery is in which district of Assam? Q5. The Numaligarh Refinery is in which district of Assam?
(A) Sivasagar (A) Sivasagar
(B) Jorhat (B) Jorhat
(C) Golaghat (C) Golaghat
(D) Dibrugarh (D) Dibrugarh
Answer: (C) Golaghat Answer: (C) Golaghat
The Numaligarh Refinery is a major oil refinery located in Golaghat district, Assam, India. It is a significant contributor to the state's economy and a key player in India's refining industry.The Numaligarh Refinery is a major oil refinery located in Golaghat district, Assam, India. It is a significant contributor to the state's economy and a key player in India's refining industry.
Q6. Who is credited with constructing the City of Jorhat, declared as the final capital of the Ahoms, during Gadadhar Singha's rule? Q6. Who is credited with constructing the City of Jorhat, declared as the final capital of the Ahoms, during Gadadhar Singha's rule?
Answer: (A) An instrument Answer: (A) An instrument
A Madol is a double-sided barrel drum, a percussion instrument widely used by various ethnic groups in Northeast India, particularly in Assam, Sikkim, and among communities of Nepali origin. It's an important part of their folk music and cultural performances. It is often played during festivals, dances, and other cultural events.A Madol is a double-sided barrel drum, a percussion instrument widely used by various ethnic groups in Northeast India, particularly in Assam, Sikkim, and among communities of Nepali origin. It's an important part of their folk music and cultural performances. It is often played during festivals, dances, and other cultural events.
Q8. What day India will celebrate on August 23 to commemorate the achievement of Chandrayaan-3? Q8. What day India will celebrate on August 23 to commemorate the achievement of Chandrayaan-3?
(A) Indian Space Day (A) Indian Space Day
(B) ISRO Day (B) ISRO Day
(C) National Space Day (C) National Space Day
(D) Chandrayaan 3 Day (D) Chandrayaan 3 Day
Answer: (C) National Space Day Answer: (C) National Space Day
Prime Minister Narendra Modi, on Saturday, declared August 23 as the National Space Day to commemorate the remarkable achievement of Chandrayaan-3's landing on the moon.Prime Minister Narendra Modi, on Saturday, declared August 23 as the National Space Day to commemorate the remarkable achievement of Chandrayaan-3's landing on the moon.
Q9. In which of the following States Tarapur Nuclear Power Plant is located? Q9. In which of the following States Tarapur Nuclear Power Plant is located?
(A) Maharashtra (A) Maharashtra
(B) Gujarat (B) Gujarat
(C) Odisha (C) Odisha
(D) Rajasthan (D) Rajasthan
Answer: (A) Maharashtra Answer: (A) Maharashtra
The Tarapur Atomic Power Station (TAPS) is located in the Palghar district of Maharashtra, about 140 km north of Mumbai. It's situated on the west coast of the Arabian Sea.The Tarapur Atomic Power Station (TAPS) is located in the Palghar district of Maharashtra, about 140 km north of Mumbai. It's situated on the west coast of the Arabian Sea.
Q10. When was Hindi adopted as official language of India? Q10. When was Hindi adopted as official language of India?
(A) 26 January 1949 (A) 26 January 1949
(B) 10 April 1949 (B) 10 April 1949
(C) 15 August 1949 (C) 15 August 1949
(D) 14 September 1949 (D) 14 September 1949
Answer: (D) 14 September 1949 Answer: (D) 14 September 1949
Hindi was adopted as the official language of the Union of India on the 14th of September 1949. Subsequently, in 1950, Hindi in the Devanagari script was declared as the official language of India.Hindi was adopted as the official language of the Union of India on the 14th of September 1949. Subsequently, in 1950, Hindi in the Devanagari script was declared as the official language of India.