Q1. How many fundamental duties are there in the Indian constitution? Q1. How many fundamental duties are there in the Indian constitution?
(A) 10 (A) 10
(B) 11 (B) 11
(C) 9 (C) 9
(D) 6 (D) 6
Answer: (B) 11 Answer: (B) 11
There are 11 fundamental duties in the 42nd Amendment Act of the Constitution in 1976. The 11 duties ae listed below-
1.To abide by the constitution and respect the national flag and the national anthem.
2.To cherish the noble ideals which inspired our struggle for freedom.
3.To uphold the sovereignty, unity and integrity of the country.
4.To defend the country and render national service when called on to do so
5.To promote harmony and the spirit of common brotherhood among all the people of India.
6.To value and preserve the rich heritage of our composite culture.
7.To protect and improve the natural environment includes lakes, rivers and Wildlife and have compassion for the living.
8.To develop the scientific temper, humanism and “the spirit of inquiry and reform.
9.To safeguard. Public property and abjure violence.
10.To strive to achieve excellence in all spheres of individual and collective life so that the nation makes progress.
11.To provide opportunities for education to his child or ward between the age of six and fourteen years.There are 11 fundamental duties in the 42nd Amendment Act of the Constitution in 1976. The 11 duties ae listed below-
1.To abide by the constitution and respect the national flag and the national anthem.
2.To cherish the noble ideals which inspired our struggle for freedom.
3.To uphold the sovereignty, unity and integrity of the country.
4.To defend the country and render national service when called on to do so
5.To promote harmony and the spirit of common brotherhood among all the people of India.
6.To value and preserve the rich heritage of our composite culture.
7.To protect and improve the natural environment includes lakes, rivers and Wildlife and have compassion for the living.
8.To develop the scientific temper, humanism and “the spirit of inquiry and reform.
9.To safeguard. Public property and abjure violence.
10.To strive to achieve excellence in all spheres of individual and collective life so that the nation makes progress.
11.To provide opportunities for education to his child or ward between the age of six and fourteen years.
Q1. Organization of agriculture and animal husbandry is related to article? Q1. Organization of agriculture and animal husbandry is related to article?
(A) Article 39 (A) Article 39
(B) Article 46 (B) Article 46
(C) Article 48 (C) Article 48
(D) Article 44 (D) Article 44
Answer: (C) Article 48 Answer: (C) Article 48
Article 48 of the Indian Constitution falls under Part IV, which deals with the Directive Principles of State Policy. These principles are guidelines for the government to ensure the welfare of the people and the development of a just society. Article 48 specifically focuses on the organization of agriculture and animal husbandry.Article 48 of the Indian Constitution falls under Part IV, which deals with the Directive Principles of State Policy. These principles are guidelines for the government to ensure the welfare of the people and the development of a just society. Article 48 specifically focuses on the organization of agriculture and animal husbandry.
Q2. Who is the first law officer of the country? Q2. Who is the first law officer of the country?
(A) Chief Justice of India (A) Chief Justice of India
(B) Attorney General (B) Attorney General
(C) Law Minister (C) Law Minister
(D) All of above (D) All of above
Answer: (B) Attorney General Answer: (B) Attorney General
Attorney General is the highest law officer in India. Article 76 of the Indian Constitution under its Part-V deals with the position of Attorney General of India. He is the chief legal advisor to the government of India and advises the union government on all legal matters.Attorney General is the highest law officer in India. Article 76 of the Indian Constitution under its Part-V deals with the position of Attorney General of India. He is the chief legal advisor to the government of India and advises the union government on all legal matters.
Q3. Which of the following articles of Indian constitution deals with the right to equality before law? Q3. Which of the following articles of Indian constitution deals with the right to equality before law?
Q4. Right to education is related? Q4. Right to education is related?
(A) Article 19 (A) Article 19
(B) Article 19A (B) Article 19A
(C) Article 20A (C) Article 20A
(D) Article 21A (D) Article 21A
Answer: (D) Article 21A Answer: (D) Article 21A
The Constitution (Eighty-sixth Amendment) Act, 2002 inserted Article 21-A in the Constitution of India to provide free and compulsory education of all children in the age group of six to fourteen years as a Fundamental Right in such a manner as the State may, by law, determine.The Constitution (Eighty-sixth Amendment) Act, 2002 inserted Article 21-A in the Constitution of India to provide free and compulsory education of all children in the age group of six to fourteen years as a Fundamental Right in such a manner as the State may, by law, determine.
Q5. Prohibition of discrimination on Grounds of religion,race,sex,caste or place of birth is related to? Q5. Prohibition of discrimination on Grounds of religion,race,sex,caste or place of birth is related to?
Q6. How many languages have been recognized by Indian Constitution as State Language? Q6. How many languages have been recognized by Indian Constitution as State Language?
(A) 8 (A) 8
(B) 14 (B) 14
(C) 22 (C) 22
(D) 18 (D) 18
Answer: (C) 22 Answer: (C) 22
The Indian Constitution recognizes 22 official languages in its Eighth Schedule. The list originally included 14 languages, but eight more were added later.The Indian Constitution recognizes 22 official languages in its Eighth Schedule. The list originally included 14 languages, but eight more were added later.
Q8. Attorney general of India is related to article? Q8. Attorney general of India is related to article?
(A) Article 79 (A) Article 79
(B) Article 70 (B) Article 70
(C) Article 71 (C) Article 71
(D) Article 76 (D) Article 76
Answer: (D) Article 76 Answer: (D) Article 76
The Attorney General for India is the chief legal advisor of the Government of India. The attorney general is appointed by the President of India at the instance of the Union Cabinet under Article 76(1) of the Constitution.The Attorney General for India is the chief legal advisor of the Government of India. The attorney general is appointed by the President of India at the instance of the Union Cabinet under Article 76(1) of the Constitution.
Q9. The Indian Federation is based on the pattern of____.? Q9. The Indian Federation is based on the pattern of____.?
(A) America (A) America
(B) Switzerland (B) Switzerland
(C) Canada (C) Canada
(D) Britain (D) Britain
Answer: (C) Canada Answer: (C) Canada
The Indian Federation is based on the pattern of Canada. The Canadian model differs from the American model in that it establishes a very strong center.The Indian Federation is based on the pattern of Canada. The Canadian model differs from the American model in that it establishes a very strong center.
Q10. Federalism in Indian constitution has been taken from? Q10. Federalism in Indian constitution has been taken from?
(A) USA (A) USA
(B) Canada (B) Canada
(C) Australia (C) Australia
(D) Russian (D) Russian
Answer: (B) Canada Answer: (B) Canada
India borrowed the idea of federal system with a strong centre from Canada.
The Canadian constitution has a qasi-federal form of government federal system with strong central government. The same is the case with India.India borrowed the idea of federal system with a strong centre from Canada.
The Canadian constitution has a qasi-federal form of government federal system with strong central government. The same is the case with India.